İlk Koronavirüs Aşısı Başhekim Yazkan’a Yapıldı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası ilk koronavirüs aşısını yaptırmasının ardından ülke genelinde sağlık çalışanları başta olmak üzere aşı çalışmaları başladı.
İlk Aşı Başhekime Yapıldı
Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesinde de bu anlamda önemli bir gün yaşandı. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Rasih Yazkan ilk aşıyı yaptırdı.
Aşı ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Yazkan, “Çok önemli günlerdeyiz. Yaklaşık 1 yıldan bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle ilgili çok önemli ve bir o kadar da sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Aşının önemine değinen Başhekim Yazkan, “Hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından biri de aşıdır. Tüm sağlık çalışanlarımız pandemi sürecinde fedakarca çalışarak mücadeleye devam etti ve hala daha devam etmekte. Aşı yapılmaya başlandı fakat bizler tedbir ve kısıtlamalara uymaya devam etmeliyiz. Alınan tedbirler hepimizin sağlığı için gerekli. Pandemi öncesinde yaşadığımız günlere en kısa sürede dönmemiz dileğiyle” dedi.
Başhekim Yazkan’ın ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar ve hastane yönetimi de aşılarını yaptırdı.
Bilindiği gibi ilk kez 2019 yılının aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak kontrolsüz bir şekilde yayılım gösteren 2019-nCov dünya geneline yayılarak bir salgın haline gelmesi sonrasında Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization) tarafından pandemi olarak bildirilmiştir. Bu süreçte T.C. Sağlık Bakanlığıda gerekli önemleri almak üzere eylem planını başlatmıştır. Bu kapsamda birçok ilimizde COVID-19’un moleküler teşhisine yönelik laboratuvarların kurulumu konusunda adımlar atılmış olup üniversitemizde gerekli çalışmalara başlamıştır.
Üniversitemizde Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezinde Müdür yardımcılığı ve Biyomühendislik Birimi laboratuvarlarının yöneticiliğini sürdüren Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim dalı öğretim üyesi Dr. Yalçın ERZURUMLU üniversitemizde COVID-19’un moleküler tanısına yönelik laboratuvar kurulumu konusunda ilk adımları atmıştır. Bu doğrultuda Isparta İl Sağlık Müdürlüğü ile gerekli temaslar kurulmuş olup ilimizde COVID-19 moleküler tanı laboratuvarı kurularak faaliyete geçmiştir. Söz konusu laboratuvarın öncelikli olarak üniversitemiz içerisindeki bir merkezde kurularak faaliyete geçmesi planlanmıştır ancak fiziki alt yapının bu çalışmaların sürdürülmesine uygun olmadığına karar verilerek Isparta İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarı odağına taşınmıştır.
Bu kapsamda Dr. ERZURUMLU, Isparta İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarında başlatılan COVID-19 moleküler tanı laboratuvarının kurulumuna önderlik etmiş olup ilgili kuruma İl Sağlık Müdürünün talebi doğrultusunda moleküler testlerin sürdürülmesi ve bu çalışmalara danışmanlık yapmak üzere görevlendirilmiştir. Dr. ERZURUMLU bu laboratuvardaki mevcut personelin ve katılım sağlayacak yeni personelin eğitimlerini vermekte olup analiz sonuçlarının doğru şekilde değerlendirilmesi ve olası deneysel problemlere karşı çözüm üretilmesi konusunda danışmanlığını sürdürmektedir. Aynı zamanda Dr. ERZURUMLU COVID-19’un moleküler tanısına yönelik deneysel çalışmalarda da aktif olarak yer alarak günlük test sayısının arttırılmasına yönelik önemli katkılar sunmaktadır. Bu süreçte Dr. ERZURUMLU üniversitemizde COVID-19 moleküler tanısına yönelik bir laboratuvar kurulabilmesi amacıyla T.C. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının “COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” Hızlı Destek programı çağrısı kapsamında üniversitemiz adına 1 milyon TL’lik bir bütçeye sahip “COVID-19 Moleküler Tanımlama Laboratuvarı” adını taşıyan proje önerisi sunmuştur. Projenin desteklenmesi durumunda üniversitemize ileri düzeyde analizleri sürdürebilecek bir moleküler tanımlama laboratuvarı kurularak üniversitemiz COVID-19 moleküler tanısı sunan bir merkez düzeyine taşınabilecektir.