Genel

Sarf Malzemesi, Makine-Teçhizat Üretimi

Sağlık Kuruluşlarının Dezenfektan İhtiyacını SDÜ Karşılayacak

Süleyman Demirel Üniversitesi Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Şehit Yunus Emre Devlet Hastanesi işbirliği ile Isparta’daki sağlık kuruluşlarının ihtiyacını karşılayacak el dezenfektanı üretti.

SDÜ Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serdar Sezer, hem Isparta’daki sağlık kuruluşlarının hem de SDÜ’nün el dezenfektan ihtiyacını karşılayacaklarını söyledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Serdar Sezer şöyle konuştu: “Yaşanan çeşitli kriz dönemlerinde kamu kurumlarının dezenfektan tedariklerinde sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle Sağlık Müdürlüğümüz ile birlikte stratejik bir çalışma başlattık. Ürün temin edilemediği durumlarda kendi dezenfektanlarımızı güvenilir ham maddeler kullanarak yapabilir durumdayız. Hem kendi üniversitemizin hem de diğer sağlık kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılayabiliriz.”

İlk pilot denemelerin başladığını açıklayan Doç. Dr. Sezer, “Dezenfektanlar da çok çeşitli formülasyonlar mevcut. Şu an için Dünya Sağlık Örgütünün önerileri ve Sağlık Bakanlığımızın direktifleri kapsamında üretimi oldukça pratik ve kolay dezenfektan formüllerini üretiyoruz. Merkezimize doğal kaynaklı dezenfektan ihtiyacına yönelik talepler oluyor. Mevcut endüstriyi düşündüğümüzde doğal ürünlerden elde edilen ürünlerin etki süreleri ve raf ömürleri sentetik kimyasal ürün içeren çeşitlerine göre daha kısa ömürlü ve maliyetli. Birim maliyetler düşünüldüğünde de tercih edilmiyor. Fakat cilt hassasiyeti yüksek kullanıcılar için, doğal ürün içerikli ve su bazlı formülasyonlar özel olarak üretilebilir. Merkezimizin altyapısı pilot üretim ve ARGE çalışmaları için müsait. Olası bir malzeme sıkıntısı yaşandığında tüm imkanlarımızla hazırız” şeklinde konuştu.

Göller Bölgesi Teknokentinden Sağlık Çalışanlarına Siperlik Maske

Ülkemizin ve tüm dünyanın koronavirüs salgını ile mücadele ettiği günlerde Süleyman Demirel Üniversitesi Göller Bölgesi Teknokentinde faaliyet gösteren ARG Medikal firması, sağlık çalışanları için 3D yazıcıdan siperlik maske üretti.

Göller Bölgesi Teknokentinin desteği ile üretime geçen ARG Medikal tarafından hazırlanan 1100 adet siperlik maske Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesine; 125 adet siperlik maske de SDÜ Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine teslim edildi. Bu kritik süreçte ihtiyaç durumunda maske üretimleri devam edecek.

Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Dezenfektan Numuneleri SDÜ’de Analiz Ediliyor

Koronavirüsle mücadelede Sağlık Bakanlığı, sahte dezenfektanların piyasaya sürülmesini önlemek için acil dezenfektan ve biyosidal ruhsatı çıkararak bazı kuruluşları analiz yapması için yetkilendirdi. Süleyman Demirel Üniversitesi de bu yetkiyi alan kurumların başında yer aldı.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen numuneler Üniversitemiz Doğal Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezi laboratuvarında analiz ediliyor. Yapılan analizler sonucunda kriterlere uyanların satışına izin verilirken, uymayanların satışına izin verilmiyor.

Tüm dünyanın mücadele ettiği Koronavirüs salgını sürecinde etkin bir şekilde görev yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi, sunduğu sağlık hizmetinin yanı sıra kendi terzihanesinde maske imal etti.

SDÜ Hastanesi, mevcut personeli ile ürettiği 3 bin adet maskeyi birimlerinde görev yapan sağlık çalışanlarına dağıttı.

Teknokent Firmaları Tarafından Üretilen Ürünler

ARG MEDİKAL

COVİD-19 salgınına karşı siperlik, mekanik ventilatör çoğaltıcı uç, tek kullanımlık laringoskop ve dental aerosol ucu (aspiratör) imal ediliyor.

INOSANTE

Covid-19 tedavisinde etkili olabileceği düşünülen biyomedikal cihaz prototip üretimi gerçekleştirilmiş (müstakil) olup, sertifikasyon (kalifikasyon, test, CE vb.) aşamasına gelindi.

SEMICAL

“KBRN tehditlerine karşı özellikli reaktif sıvı ajan geliştirilmesi” projesi kapsamında biyolojik ajanlara karşı dekontaminasyon ürünleri geliştirmeye çalışılmaktadır. Biyolojik tehditler bakteri ve virüs tabanlı olduğundan, SARS-COV-2 korona virüsü de bu tehditlere göre daha düşük fakat aynı sınıfta yer alan bir tehdittir. Bu kapsamda su bazlı el ve cilde zararı olmayan 1 model dekontaminasyon ürünü hazır hale getirilmiştir.

SEOWARP

Giyim ürünleri üretilmesi ve sterilizasyon cihazı yapılması planlanıyor.